Střihoruký Edward

Vlasy jsou korunou krásy – říká se. Jan Špilar česal několik Miss i filmové hvězdy. Jaký názor má na krásu a Boha člověk, který je zároveň špičkovým kadeřníkem, mimem, jáhnem, soudcem a otcem?

pan Špilar

Když dávám, jsem šťastný

Jste muž mnoha tváří. Kterou považujete za tu pravou?
Všechny obory, kterým se věnuju, jsou vyjádřením jenom jednoho. Myslím, že mě Pán takto stvořil. Když nic nedělám, jsem protivný a necítím se dobře, ale když se vydávám (jako jáhen, v divadle, v práci i v obyčejných věcech), jsem šťastný, spokojený, nic mě nebolí. Je to pro mě uzdravující :).

Od čeho je odvozen název Vašeho kadeřnictví? (Kadeřnictví Střihoruký Edward)
Když jsem stříhal, všichni mi říkali, že jsem jako Střihoruký Edward. Pak mi vysvětlili, co to je, že je to taková balada, pohádka o robotovi, který má místo rukou nůžky a stříhá. Za několik let, když se vymýšlel název kadeřnictví, chtěli jsme něco zajímavého, napadlo mě tohle a ráno už se to vystavilo jako cedule, takže už se nedalo couvnout . :-)

Kolik času trávíte nad svým vlastním vzhledem?
Já jsem za tři minuty hotový. Ráno se osprchuju, umyju si zuby, abych neděsil lidi v kadeřnictví, a to je celé a jdu :). Řekl bych, že to beru tak nějak normálně, ale manželka mi říká, že se věnuju sobě až moc (smích).

Ať je člověku patnáct nebo třicet, je krásný

Jak Vás v roli kadeřníka ovlivňuje Vaše víra?
Nemám moc rád křiklavé věci. Mám rád, když jsou vlasy přirozené, jak je Bůh stvořil. Ať je člověku patnáct nebo třicet let, je krásný, když je přirozený. Když jsou vlasy moc umělé, nelíbí se mi to. Samozřejmě je umím takové udělat, musel jsem se to naučit, ale nejhezčí je, když je člověk svůj.

Studoval jste teologii při práci. Jaké to bylo?
Náročné :-). Byl to zázrak. Položil jsem to před Boha, protože sám bych to nezvládl. A Pán dělal nepředstavitelné věci. Je opravdu těžké studovat při zaměstnání. Obzvlášť, když má člověk víc povinností. Ale když je na člověka naloženo víc požadavků, tak se o to víc snaží. Pamatuju si, že když jsem školu ukončil, měl jsem pocit, jako bych byl polystyrén. Vůbec nic jsem necítil. Byl jsem totálně vyčerpaný.

Jste hodně výřečný, u pantomimy se ale nemluví...
Mim také mluví, jen má jiné možnosti jak se vyjadřovat. Vyjadřování je tu omezené pouze na pohyb, takže mě to donutilo mluvit víc tělem. Naučil jsem se více vnímat okolí. Například jak správně používat řeč těla a číst ji i u ostatních. Navíc, když hraji, tak se lidi baví a smějí se. Mým mluveným vtipům se obyčejně moc nesmějí, ale když dělám "kašpárka", tak se smějí i inteligenti (smích).

Mějte se rády!

V Bibli se píše, že na počátku bylo slovo. Co by bylo, kdyby byl Bůh mim?:-)
(smích) Běžně se učí, že řeč těla je důležitá. I kdyby to nebyla vyloženě pantomima, tak je důležitý ten fyzický projev. Jestliže jsme byli stvořeni k Božímu obrazu, tak i tohle je v něm obsažené, to, co není vyslovené. Když Ježíš s někým mluví, často se můžeme také dočíst, že na něj pohlédl. Proč by se to psalo, když by bylo důležité jen to slovo? Protože bylo důležité i to, že pohlédl na toho člověka. Bůh když tvořil, tak určitě taky pohlédl, a to je důležité, má to určitě svoji roli. Možná ani netušíme, jak moc se můžeme pantomimou vlastně přibližovat Bohu.

Co byste vzkázal čtenářkám IN!
Mějte se rády! Vlasy, ale i sebe celou! (se smíchem) Musíte se mít rády a hned od začátku, protože jinak jsou z toho neurózy, tiky a nevdáte se! :-)

Mgr. Jan Špilar (3. 9. 1964)
Jan Špilar je majitelem kadeřnického studia Střihoruký Edward v Brně, jáhnem v Brně na Petrově, mimem i soudcem církevního soudu. Patří mezi nejuznávanější osobnosti kadeřnického oboru u nás i v Evropě. Líčil na film Miloše Formana Amadeus, vystupuje v kadeřnických show po celé republice a publikuje v mezinárodních časopisech. Má tři děti – dcery Terezu a Sáru a syna Samuela. V roce 2003 odmaturoval a v následujícím roce promoval na teologické fakultě v Českých Budějovicích, v roce 2008 byl vysvěcen na jáhna. Za přenášení odborných znalostí z Francie do naší země mu byla udělena zlatá medaile se safírem. Líčil několik ročníků Miss ČR, zasedá v odborných porotách.

Edward radí Co dělat, když …

… se vám třepí konečky?
Nejlépe pravidelně každých 6–8 týdnů zastřihávat, jednou za čas udělat nějaký zábal, používat kondicionér, a zase zastřihávat. Potýkáte-li se s roztřepenými konečky pravidelně, rozhodně potřebujete kvalitní nástroje na vlasy. Nepoužívejte levné hřebeny s tvrdými hroty a kartáče s kovovými štětinami. Namísto nich používejte kartáče s přírodními (kančími) štětinami a hřebeny vyrobené z pravé rohoviny nebo dřeva.

… máte lupy.
Zamyslete se nad tím, co jíte, zda není něčeho moc – sladkého nebo kyselého. Často je to způsobeno právě tím. Lupy jsou dvojího druhu: buď se vám málo mastí vlasy, nebo je to plíseň. Pokud je to druhá varianta, jedná se o kožní onemocnění a v takovém případě šampony nic nevyřeší. Pouze zmírní rozsah. U málo promaštěné pokožky je dobré používat kvalitní šampony.

… vám padají vlasy.
Vypadávání může být způsobeno špatným prokrvením, to se dá spravit. Existují na to už dobré přípravky, šampony i kapky. Pokud jde o hormonální příčinu, tak je potřeba konzultace s lékařem.

… chcete změnit barvu.
Běžte se nejdřív poradit. Obzvlášť, pokud chcete něco radikálního. Jeden názor je málo, nemusí být dobrý, takže doporučuju zajít k více kadeřníkům a poté se rozhodnout.

… potřebujete sestříhat vlasy.
Je to naprosto jednoduché, zvládnete to i samy. Důležité je pečlivě sčesat vlasy nahoru (jako když jsme byly malé – na fontánku :)). Bude se vám to dělat dobře před zrcadlem – podržíte si vlasy nahoře a můžete stříhat (viz obrázek). Takové sestříhnutí neudělá ani mnohý kadeřník. :-)

… chcete urychlit růst vlasů.
Na urychlení můžu doporučit stříhání. Za měsíc naroste vlas o 12 mm, ustřihnout můžete 6 mm, a takto lze do roka zrychlit růst až na 3 cm měsíčně. Ale vyžaduje to opravdu pravidelné stříhání každý měsíc. Během roku můžete mít vlasy až o 25 cm delší.

… si chcete ráno udělat kudrny.
Stačí na suché vlasy stříknout nějaký lak, pramínek po pramínku si pak natočit a zahřát fénem. Dáte si zatím snídani a poté můžete vlasy rozpustit.

Za rozhovor děkuje Anička

(časopis IN!dívčí svět - leden 2013)
 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více