Být se sebou spokojený a nemít žádné průšvihy

Studoval rok a půl herectví v Anglii. Na svoji první roli vzpomíná s úsměvem. Byla pro onkologický ústav a hrál ji na čtyřech a štěkal. Představujeme vám mladého, do rolí milovníků obsazovaného herce Kryštofa Hádka.

Hádek Kryštof

Jsi známý především z filmu Tmavomodrý svět. Je to film z období 2. světové války, prozraď mi, jak se ti v tomto filmu hrálo? Měl jsi nějakou speciální přípravu?
Hrálo se mi dobře. Byly to pro mě takové velké prázdniny. A příprava? To jsem jenom chodil k jednomu veteránovi a musel jsem se učit správně pochodovat, chodit rovně, plavat a jezdit na motorce. Pak jsem se setkával s dalšími veterány a vyptával jsem se jich na tehdejší dobu.

Co tě nejvíce zajímalo?
Říkali mi samé zajímavé věci. Ale například jsem se jich ptal, jak to měli tenkrát s holkama. Prý stačilo vzít si na sebe uniformu a měli kolem sebe hned plno :).

Chtěl jsi být odmalička hercem, nebo jsi měl i jiná přání, představy?
Žádná velká přání jsem moc neměl. Někdo už odmalička ví, co chce dělat, ale já jsem to nevěděl. Vlastně jsem se k herectví dostal náhodou a začalo mě to bavit.

Do „dramaťáku“ jsi chodil?
No, já jsem odmalička pořád někam chodil. Naši mě nechtěli doma hlídat, tak mě dávali do různých kroužků:).

 Moji bratři hráli větší role a já jsem hrál psa.

Vzpomeneš si ještě, kdy jsi stál poprvé na jevišti a co jsi hrál?
Mám pocit , že to bylo… jo, bylo mi asi osm nebo sedm let a byl jsem v „dramaťáku“ na Smíchově. Oba moji bratři tam hráli takový větší role a já jsem hrál psa. Ale nebyli jsme na jevišti, protože jsme hráli pro děti z onkologického ústavu v Motole a asi jenom dvě představení. Pak jsem účinkoval v dětském souboru Českého rozhlasu - v Euroklubu, dnešním divadle Radka Brzobohatého. Tam jsme hráli Shakespeara.

Hrál jsi Romea?
Ne. Já jsem byl Petrucio a pak jsem měl ještě nějaké menší role. My jsme dali dohromady asi osm jeho her do jednoho představení - byl to takový slepenec.

Tvůj bratr Matěj je také hercem. Byla mezi vámi někdy rivalita?
Nebyla a ani nebyl důvod. Jsme od sebe o šest nebo o sedm let, tak patříme každý do trochu jiné věkové kategorie. Možná by se nějaká rivalita objevila, kdybychom byli obsazovaní do stejných postav. Ale naštěstí já jsem mladší a on je starší a tak to i zůstane. Spíš když jsem byl na konzervatoři, tak jsem si k němu chodil občas pro radu a chodím dodneška. Ale taky je to tím, že se o mě vždycky staral a za pár let se budu starat já o něj :).

Hráli jste spolu něco?
Hráli jsme spolu v jednom filmu. Jmenoval se Černé slzy. Byl to černobílý film České televize. Já hrál takového milovníka, jak jinak, a on byl „sígr“.

Mám rád letadla a uniformy

Která role se ti nejvíc líbila a které si nejvíc vážíš?
Velmi mě bavil Tmavomodrý svět. Byl úžasný v tom, že jsem tam byl nejmladší a kolem mě byly samé slavné osobnosti. A pak tam byla letadla a uniformy. Prostě celé to bylo velkolepé. Jinak teď hraju ve Švandově divadle hru Absolvent, to mě taky hodně baví. Vždycky mě něco baví víc a něco míň, ale tyhle dvě role se mi asi nejvíc zaryly do srdce.

Ztotožňuješ se s některou rolí, kterou jsi hrál?
Moc ani ne. Ale v každé si najdu něco svýho.

Která role byla pro tebe nejtěžší?
Tehdy to byl určitě náročný Tmavomodrý svět. Byly tam emocionálně vypjaté scény a já jsem s nimi neměl tenkrát zkušenosti ani v osobním životě. Třeba jsem do té doby kvůli holce nikdy nebrečel. Docela jsem se toho i bál, a přitom jsem věděl, že to musí být pravdivé, jinak mi to nikdo neuvěří.

Točil jsem s Italama film, kde jsem se v horách brodil po kolena ve sněhu

Kde hraješ raději - v divadle, nebo ve filmu?
Mám rád oboje stejně. Film možná trochu raději, protože hraní v něm není pravidelné a podívám se na místa, kam bych se normálně nedostal. Nejraději mám historické filmy. Jsou tam zajímavé kostýmy a rekvizity. Točil jsem s Italama film, kdy jsem se v horách brodil po kolena ve sněhu v hadřících ze sedmnáctého století.

Neměl jsi někdy problém se zapamatováním textu?
Ne. To musím zaklepat. Učím se docela dobře.

Kam rád jezdíš na dovolenou? Jestli to tedy není tajemství :o)
Kamkoliv. Všude mimo Prahu nebo Čechy, protože je znám jako svý boty a české hory mám sice rád, ale třeba Alpy jsou lepší.

Raději tedy jezdíš na hory než k moři?
K moři jsem nikdy moc nejezdil. Jsem spíš horal.

Pracuješ momentálně na něčem novém?
Ne. Jen jsem v únoru jezdil po premiérách filmu Experti.

Jak se ti vlastně hrála ve filmu Experti komediální role?
Docela mě to bavilo.

Víc než vážné věci?
Mám rád, když je to půl na půl. Když je to vtipný tím, že je to tak vážný:). Film Experti byl spíš taková ztřeštěnost.

Nikoho nenapodobuju, jsem sám sebou

Máš nějaký vzor?
Nemám. Spousta herců se mi líbí, ale podle mě nejde mít vzor, protože každý člověk je úplně jiný. Kdybych měl vzor a snažil se někoho napodobit, tak by to nemohlo fungovat. Už bych nebyl sám sebou.

Čeho bys chtěl v životě dosáhnout?
Abych byl sám se sebou spokojený a neměl moc velký průsery.

Je něco, čeho si v životě nejvíc vážíš?
Tak to je těžká otázka. Lidí si vážím a některých lidí si vážím opravdu hodně. Pak se občas zvážím:).  A pak si vážím různých věcí, které můžu zažít a řeknu si: To jsem ale rád, že jsem je mohl zažít.

S Kryštofem Hádkem si povídala Mariana. (časopis IN!dívčí svět - březen 2006)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více