Křížek jako talisman?

Kdekdo dnes nosí křížek, má ho zavěšen v autě apod. Bývá to projev módy, někdy dokonce pověrčivosti – jako talisman pro štěstí. Mnozí lidé tedy tento symbol používají, a ani neví, co přesně znamená.

Křížová cesta

Křesťané nosí křížek na krku velice rádi. Připomíná jim, že díky křtu patří do rodiny dětí Božích a také mezi Ježíšovy přátele.

Protože Kristus na kříži zemřel, je křížek znamením jeho velké lásky k lidem. Tak jako u sebe rádi nosíme fotku či předmět, který nám připomíná milovanou osobu, tak se pro nás křížek stává znamením naší lásky k Bohu a jeho lásky k nám.

Existuje ještě další důvod, proč je vhodné nosit na krku křížek a mít ho zavěšen ve svém pokoji. Je dobrým zvykem, že se takový kříž nejprve zanese ke knězi, aby ho požehnal. Při žehnání se kněz a celá církev (včetně svatých v nebi) modlí za toho, který bude žehnaný předmět užívat k modlitbě a mít u sebe. Vyprošuje mu Boží požehnání a ochranu od pů­sobení zla na těle i na duši.
Nosit křížek je pro křesťany projevem víry v Boha, který nás má rád. Proto křížek nenosíme jen pro parádu či z módy, ale s úctou k milovanému Ježíšovi.

Můžeš si ho obstarat kdekoliv. Koupíš-li si ho na pouti či nějakém setkání, zároveň ti připomíná hezké chvíle, které jsi tam prožila. Ať již dostaneš křížek jako dar nebo si ho koupíš, je vhodné nechat křížek vždy požehnat.

Napsal P. Jenda Balík (časopis IN!dívčí svět - září 2006)

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více