InterAKTIVNĚ s Biblí

Bible: je malá i velká, tlustší i tenčí, stará, ale věčně aktuální, do sucha i do deště, ke čtení i do sluchátek, do pohody i nepohody, do mysli a do srdce. Je to Boží slovo, které nikdy nestárne! Na konci článku si můžeš vyzkoušet, kolik toho vlastně  víš a znáš:)

 

Bůh je IN

Cyrilometodějská misie

Za necelé tři roky to bude přesně 1150 let, co k nám sv. Cyril a Metoděj přinesli roku 863 křesťanskou víru a Písmo svaté.Význam příchodu misionářů ze Soluně na Velkou Moravu se nedá shrnout tak krátce. Víra na našem území byla, ale lidé věřili v pohanská božstva, ne v trojjediného Boha. Navíc Písmo sv. nebylo v jazyce, kterému by lidé rozuměli, proto jej věrozvěstové přeložili do staroslověnštiny, aby se slovo Boží šířilo do dalších lidských srdcí. Na významné výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje se máme připravit, jak doporučují i čeští a moravští biskupové.

Tipy IN! jak „na Bibli”:

  • Kněží doporučují začít systematicky s Novým zákonem – nejprve evangelium podle sv. Lukáše, pak Skutky, pak ostatní evangelia a pavlovské listy. Celá Bible je pro začátek velké sousto.
  • S kamarádkou se domluvte, že budete každý den číst např. kapitolu z Písma sv. Vzájemně se můžete povzbuzovat, abyste vytrvaly a nepolevovaly.
  • Zkus doma navrhnout, že při večerní modlitbě přidáte i kapitolu, odstavec z evangelia.
  • S biblickými událostmi se lze seznámit i na CD, je mnoho namluvených verzí biblických příběhů (pozn. red.: v prosincovém čísle IN! z roku 2007 byla jedna z nich jako dárek).
  • CD s celým Novým zákonem v MP3 v pěkném layoutu ti nabídnou v diecézních centrech mládeže. A tak kromě příjemného hlasu herců, kteří Nový zákon načetli, poznáš i fajn mladé křesťany :).
  • V létě dobře poslouží verze Bible, která se dá stáhnout do mobilu. Ve vlaku i na horách, na pláži – všude můžeš mít Písmo sv. po ruce, pokud tam máš mobil :)  (http://bible.kvalitne.cz)
  • Do přírody se bude hodit nová tzv. outdoorová (nepromokavá) Bible, kterou letos o prázdninách vydává Česká biblická společnost.
  • Pro fajnšmekry tu máme malou, ale šikovnou příručku Světlem pro mé nohy je tvé slovo, kterou vydaly Paulínky. Je to návod, jak přečíst celou Bibli za rok.

Můj rok s Biblí

Bible měla v mé poličce sice čestné místo, ale byla spíš „na okrasu”. Připadala mi vzdálená a její poselství nepříliš moderní. Až jsem se jednoho dne odhodlala a vydala se za skvělým dobrodružstvím při četbě Božího slova. Mou průvodkyní se stala malá knížečka s rozpisem kapitol a knih (Světlem pro mé nohy je tvé slovo), díky níž jsem měla přečíst celou Bibli za rok. Na začátku jsem si nevěřila, ale protože ráda zkouším nové věci a snažím se překonávat samu sebe, touha „objevit nepoznané” zvítězila. Pokaždé to nebylo snadné a často jsem se zasekávala u jmen, výčtu bohoslužebných předmětů i popisu bitev. Ale postupem času jsem pochopila, že kdyby Bůh nechtěl, tyhle pasáže by v Bibli nebyly. Ale protože tu jsou, chtějí zřejmě něco říct a fakt, že ne všemu rozumím, neznamená, že je vše špatné. Tyto chvíle silně kontrastovaly s tím, kdy mě třeba jen jedna věta z kapitoly zasáhla. Přímo odpovídala na mé otázky, povzbuzovala v neúspěchu a utvrzovala v naději. Momenty, kdy jsem jasně cítila, že zrovna tímhle veršem mě Bůh posiluje, se nedají vyjádřit slovy…

A tak tě zvu k setkání. Seber odvahu, opraš Písmo a buď otevřená tomu, co právě pro tebe Pán připravil. On vytrvale čeká a má i pro tebe své slovo života.
Fandím ti! KikINa
(časopis IN!dívčí svět - červenec 2010)

Bonus z redakce:)

Objevili jsme zajímavý odkaz, ve kterém si můžete vyzkoušet svoje vědomosti. Tady je:)

www.biblehrou.cz

 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více