Zpráva o zemi Pána prstenů

Stanislav Kavale je letecký inženýr se zajímavým osudem. Když mu bylo 7 let, emigroval s rodiči na Nový Zéland. Jako dospělý přijel do Prahy poznat své kořeny. Poznával tak důkladně, až si tu našel manželku Markétu, se kterou má tři moc prima děti.

novozélandský kiwi

Nový Zéland ze všech stran

Naši se rádi stěhovali, a tak jsme bydleli v hlavním městě Welingtonu, pak v Aucklandu a nakonec jsme zakotvili na Jižním ostrově. Vyrůstal jsem v místech, kde pak natočili Pána prstenů. Na filmových záběrech můžeš vidět oblasti Národního parku Tongariro, údolí řeky Dart u jezera Wakatipu nebo okolí města Queenstownu. Ve filmu je ale tamní krajina tak počítačově upravená, že si není moc podobná.

Nový Zéland se řadí mezi jedny z nejlepších zemí pro cestování. I když jde o poměrně malou oblast, najdeš tu pouště, nekonečné pastviny, pláže, sopky, deštné pralesy, průzračná jezera i vysoké hory s ledovci.

Škola jako v Bradavicích

Když člověk nastoupí do školy, hned je zařazený do jedné z kolejí, které nesou jméno významné osobnosti. Během roku žáci sbírají body za výsledky ve studiu, kroužky nebo sportovní turnaje. Na konci roku dostane nejlepší kolej pohár. Každá škola má svou uniformu a školáci jsou na ni dost hrdí.
Do školy se chodí od 5 let. Když máš narozeniny v květnu, nastoupíš do školy jen na ten jeden měsíc. A vůbec tam neexistuje propadání. Když někdo dostane na konci roku třeba pětku z chemie, jde normálně dál. Jen na tu chemii chodí ještě do nižšího ročníku, aby to dohnal.

Zahrádka Anglie

Tak se Zélandu říkávalo. Na začátku 19. století se začali na Zéland stěhovat rolníci z Irska, Skotska a Anglie a velká skupina lidí z Dalmácie, která založila vinohrady. Všechno, co vypěstovali, od ovcí až po ovoce, odebírala Anglie.
Původní obyvatelé Nového Zélandu se jmenují Maoři. Od královny Viktorie dostali příslib ochrany, takže si žijí podle svého. Z evropské civilizace okoukali hlavně neřesti, takže mají zhruba takovou pověst jako tady Romové. Ale jak víme, záleží na jedincích. Já jsem měl pár maorských kamarádů a ti byli prima. Teď už jsou mezi Maory i vysokoškoláci, kteří si získávají respekt společnosti a perou se za práva svého etnika.

S kaprem na pláž!

Pro naše podmínky jsou na Zélandu nejvtipnější Vánoce. Představ si, že je 24. prosince, ale počasí je červencové! Všichni chodí v tričkách a po ulicích pochodují zpocení Santa Clausové s kulichy a s huňatými vousy. Novozélanďané převzali pocit, že na Vánoce má být sníh, a tak jsou za výklady vánoční ozdoby nastříkané sněhovým popraškem a na sklech falešná námraza. Rodiče nám dělali Vánoce počesku, ale při 30 °C si člověk smaženého kapra a bramborový salát moc nevychutná.

Na jihu ostrova je paradoxně větší zima, protože tam v zimě (červenec–srpen) fouká vítr z Antarktidy, takže na Jižním ostrově je drsná zima se sněhem a vánicemi.
V létě (prosinec–únor) je tam zase strašné vedro a málo prší, protože z Austrálie jde teplý vzduch, který se ochladí v horách uprostřed ostrova, takže na severu jsou lijáky a za horami na jihu už jen vedro a strašně nepříjemný teplý vítr – fén.

Postřeh od dcery Žofie (čtenářky IN!):
Já tam byla v sedmi. Nejvíc si pamatuji motýly. Ti byli obrovský!!!

NOVÝ ZÉLAND

  • Tvoří jej Severní a Jižní ostrov a spousta menších ostrůvků.
  • Žije tu pták kivi, netopýři, slípky, papoušek kakapo nebo endemit (vyskytuje se jen na Novém Zélandu – pozn. red.), haterie novozélandská, nenajdeš zde žádné hady.
  • Jeden z kopců na Severním ostrově má nejdelší název na světě: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu


Ptala se Míša Andělová (časopis IN!dívčí svět - květen 2008)

 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více