Úsměvem se nic nezkazí aneb Vítáme vás na palubě našeho letadla

Pokud bychom dostali za úkol vypsat pět obdivovaných povolání, nebude v seznamu pravděpodobně chybět letuška. Mnoho holek o této profesi sní. Jitka Antolíková si svůj dětský sen splnila a již dva roky pracuje jako palubní průvodčí neboli letuška. Co všechno pro to musela udělat a co je na palubě letadla jejím úkolem?

letadlo

Letuška je v holčičím pohledu velmi atraktivní povolání. Jak vás napadlo jít pracovat „do vzduchu” :-)?

Pamatuji se, když nám paní učitelka v první třídě zadala za úkol nakreslit povolání, které bychom chtěli jednou dělat. Možná uhádnete, že jsem nakreslila letušku:). Během dalších let jsem měla samozřejmě spousty dalších představ o své profesi, ale být letuškou je pro mne i dnes splněný sen.

Co všechno je potřeba k tomu, aby se z člověka stala letuška? Je důležitý vzhled, nějaké vzdělání...?

Myslím, že je hlavně důležité mít rád práci s lidmi. To je asi základní předpoklad, aby člověk toto povolání dělal rád. Vzdělání a všeobecný rozhled je samozřejmě důležitý, stejně jako určitá jazyková vybavenost. Abych vám to přiblížila, tak výběrové řízení na palubní průvodčí (jak se naše profese správně označuje) probíhá v několika kolech, kde se prověří jak vaše jazykové a komunikační schopnosti, tak zdravotní stav a rovněž i psychologický profil. Co se týče vzhledu, spíše než krásná tvář je důležitá určitá upravenost a péče.

V praxi je z vás tedy taková milá servírka v oblacích...

Je to hlavně o práci s lidmi. I když mnoho z vás může mít mylnou představu, že jsme na palubě hlavně kvůli roznášení kávy a občerstvení, není tomu tak. Samozřejmě i toto je součástí naší práce, ale nejdůležitější je, abychom zajistili bezpečnost cestujících v každé situaci. Proto před nástupem musí každá palubní průvodčí absolvovat speciální výcvik.

Jací jsou cestující?

Jsou rozdílní stejně tak jako my, letušky. Někdy mají lepší, někdy horší náladu, mnoho z nich má trošku strach. Každé etnikum má svá specifika, ale myslím, že úsměvem člověk nic nezkazí a každý problém se dá vyřešit.

Asi musíte ovládat hodně jazyků. Jaký jazyk potřebuje cestující v letadle?

Pro nás je důležitá velmi dobrá znalost anglického a dobrá znalost druhého jazyka (např. němčina, španělština, ruština, italština...). Instrukce jsou jak v českém, tak samozřejmě v anglickém jazyce. Bezpečnostní postupy, jako např. používání záchranných vest, nouzových východů apod., jsou doprovázeny demonstrací buď na obrazovce, nebo předváděné přímo námi. S těmito postupy musí být seznámen každý cestující, včetně handicapovaných, např. nevidomých, a musí jim každý rozumět. Také ten, kdo nemluví anglicky. Z toho vyplývá, že cestující nepotřebuje umět cizí jazyk, ta komunikace je právě na nás a možná to znáte, že když je potřeba, domluvíte se kdekoliv na světě i bez angličtiny.

Váš pracovní týden není pravděpodobně žádný stereotyp.

Je to velice různorodé, a to mám na téhle práci vlastně ráda. Každý den letíte jinam a s jinou posádkou. Neznamená to však, že nevíme, co nás čeká druhý den,:) máme plán na měsíc dopředu.

To už jste tedy procestovala pěknou řádku zemí.

Moje práce samozřejmě není jen o cestování a poznávání cizích zemí, není možné, abychom v každé z nich byli nějaký ten den. Někdy se ale poštěstí strávit v cizině pár dnů. Krásným zážitkem pro mne byla návštěva Kazachstánu, konkrétně města Almaty, kam jsem se díky tomuto povolání podívala v létě.

A co je na té práci nejlepší?

Myslím, že pro každého z nás je velké štěstí dělat práci, kterou máme rádi. Já jsem tomu velmi ráda, jak jsem řekla, je to splnění mého dětského snu a nevím, kdo z mých kolegů kdysi vtipně konstatoval: „Miluji tuto práci, vždyť je to kancelář s nejkrásnějším výhledem na světě.”

Za odhalení práce v oblacích děkuje Liduška (která má radši pevnou půdu pod nohama):)

(časopis IN!dívčí svět - červenec/2009)

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více