Krajina klidu a pohody

Představ si, že ve Finsku můžeš klidně v létě jít o půlnoci na výlet a nebudeš k tomu potřebovat ani baterku. Zdá se ti to ujeté? Je to tím, že na severu Skandinávie během polárního dne svítí půlnoční slunce.

finská sýpka na kuřích nožkách

FINSKO - „ZEMĚ PLNÁ JEZER”

Oficiální název Finska „SUOMI” v překladu znamená „Země tisíců jezer”. A těch jezer je tu kolem 188 tisíc! Podle pověsti se o zdejší jezerní kraj zasloužil při stvoření světa jakýsi nešikovný anděl. Nesl v ohromném vědru vodu pro jedno z moří, a jak se zahleděl do hvězd, zakopl o obláček, vodu rozlil na zem a z cákanců vznikla jezera. Geologové to, pravda, vidí poněkud jinak. Úplně neromanticky tvrdí, že reliéf krajiny vytvořily za doby ledové obrovské ledovce.

Finsko je šestou největší zemí Evropy. Rozlohou je více než 4× větší než Česká republika, ale v počtu obyvatel vedeme my, a to skoro dvojnásobně. Finsko leží na samém severu Evropy, čtvrtina až za polárním kruhem. V zimě teplota klesá pod –40 °C! Na severu zamrzají řeky, a dokonce i moře!

FINSKÉ LAPONSKO
„KOUZELNÝ KRAJ SEVERU”

Laponsko nemá hranice, je to oblast za polárním kruhem, která se rozkládá na severu Skandinávie (Norsko, Švédsko, Finsko) a poolostrově Kola v Rusku. Kde začíná Laponsko, poznáš spolehlivě podle značek „POZOR! SOB NA SILNICI!“, kterých tu je opravdu hodně.

Na rozdíl od téměř rovinatého Finska je Laponsko hornatější – i když „hory” tu říkají kopcům kolem 500 - 800 m n.m.:) Průměrná hustota obyvatel je asi jen 1 – 2 obyvatelé na 1 km²! Přestože Laponsko nelze brát jako samostatný stát, ale jen jako území, které je součástí jiných států, má vlastní vlajku. Za hlavní město je považováno Rovaniemi.

Pravých Laponců už je jen velmi málo, celkem asi 70 000. Během léta jsou většinou se svými sobími stády daleko v pustinách (vedle rybolovu je chov sobů hlavním zdrojem jejich obživy), ale pár jich je možné potkat ve větších městech, kde si postavili stánky a snaží se vydělat si prodejem laponských suvenýrů (výrobky ze sobího paroží, kostí a sobích kožešin).

Víš, že...

  •  o Finech (stejně jako o ostatních seveřanech) je známo, že jsou velice přátelští, milí a pohostinní. Je pro ně samozřejmostí, že nechávají své sruby na březích jezer odemčené a volně přístupné komukoliv, kdo jde právě kolem. Uvnitř nechybí nasekané dříví, kterým je možné zatopit. Kdyby to tak fungovalo i u nás... :-).
  • finské ženy se jako první ženy v Evropě začaly dovolávat hlasovacího práva a také ho jako první v Evropě a druhé na světě získaly! A dnes najdeš mnoho žen v politice – poslanecká křesla (200) obsadilo 75 žen! Roku 2000 byla dokonce zvolena Tarja Halonenová prezidentkou státu na 6 let a v roce 2006 byla znovuzvolena. Jen tak dál, holky!
  • když jedeš metrem a nemáš lístek, nikdo ti nedá ani pokutu. Pokud přijde kontrola, slušně tě upozorní, abys lístek přece jen koupila. Koupíš? Nekoupíš? To už revizor nesleduje! Tady se načerno prostě nejezdí.
  • na severním konci Finska v létě slunce nezapadá po 73 dnů a v zimě nevyjde 51 dnů. Skvělé podmínky pro zimní spánek :-). V jižním Finsku pak v létě sice slunce zapadá, ale nesetmí se. V době okolo letního slunovratu tu mají „bílé noci”. Okolo zimního slunovratu pak jsou nejkratší dny asi pět až šest hodin dlouhé. Je to způsobeno tím, že část finského území leží za polárním kruhem.
  • území Laponska bylo již v roce 1909 prohlášeno za první národní park v Evropě. Krajina jako z pohádky.

Eva (časopis IN!dívčí svět - leden 2008)

reakce z redakce:): Na fotce vidíte tradiční vyvýšenou Laponskou sýpku, umístěnou ve skanzenu.

 

 

 

Nepřehlédněte

Okno, do duše oko

okno cerny potisk

Nový potisk triček v našem e-shopu. 

Více informací zde

 

více

Tričko Evelin nyní v krajkovým potiskem

Evelin krajka na tyrkysovém

Nabízíme nový romantixký potisk na tyrkysovém tričku Evelin

více

Tričko se zajímavým potiskem

Potisk otisk

Znáš 13. kapitolu listu Korinťanům? Můžeš si ji přečíst na našem novém potisku:)

více